Αλλαγές που ισχύουν από 1/1/2014 για τις επιχειρήσεις

Αλλαγές που ισχύουν από 1/1/2014 για τις επιχειρήσεις

Σας καταθέτουμε όσο πιο επιγραμματικά και απλά μπορούμε τις βασικές αλλαγές που ισχύουν από 1/1/2014 και αφορούν τις επιχειρήσεις.

1. Εκτός των περιπτώσεων που για την πώληση πρέπει να εκδοθεί απόδειξη λιανικής πώλησης από φορολογική ταμειακή μηχανή (δηλαδή πωλήσεις λιανικής), το σύνολο των υπολοίπων παραστατικών (δελτίο αποστολής, τιμολόγιο-δελτίο αποστολής, κλπ) που εκδίδουν οι επιχειρήσεις είναι αθεώρητα.

2. Δελτίο αποστολής ή το οποιοδήποτε άλλο έγγραφο που αποδεικνύει την διακίνηση, εκδίδεται μόνο στις περιπτώσεις που η διακίνηση γίνεται με σκοπό την πώληση και εφόσον τα εμπορεύματα δεν συνοδεύονται με τιμολόγιο πώλησης. Αν δηλαδή, κατά την πώληση εκδοθεί (από μόνο του) τιμολόγιο πώλησης, με το οποίο συνοδεύονται τα εμπορεύματα κατά την διακίνησή τους, τότε δεν απαιτείται η έκδοση δελτίου αποστολής.

Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν φέρεται η υποχρέωση έκδοσης δελτίου αποστολής ή οποιοδήποτε άλλου παραστατικού που να αποδεικνύει την διακίνηση. Δηλαδή  σε περιπτώσεις μεταφοράς εμπορευμάτων, παγίων, λοιπών υλικών με σκοπό την μεταφορά και μόνο (από έναν χώρο της επιχείρησης σε έναν άλλο) για αποθήκευση ή για επισκευή ή δωρεάν διάθεση ή δειγματισμό, κλπ συναφή μετακινήσεις, δεν απαιτείται η έκδοση δελτίου αποστολής.

3. Για κάθε παραστατικό που λαμβάνει μια επιχείρηση, είτε αφορά αγορά εμπορευμάτων, είτε δαπάνη, είτε λήψη υπηρεσιών με τελική αξία (καθαρή αξία πλέον ΦΠΑ) , άνω των 500,00 ευρώ (δηλαδή από 500,01 και άνω) η εξόφλησή του είτε μερική είτε ολική, θα πρέπει να γίνει, είτε μέσω τράπεζας (κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό που φέρει την ίδια επωνυμία αντίστοιχα αυτή του προμηθευτή), είτε μέσω επιταγής (της επιχείρησης ή πελάτη της) και να αποδεικνύεται ο τρόπος εξόφλησης.   Με δυο λόγια το όριο των 3.000,00 που ίσχυε μέχρι 31/12/2013 πλέον γίνεται 500,00 ευρώ. Αντίστοιχα το όριο (αντίστοιχου τρόπου εξόφλησης) των πωλήσεων σε ιδιώτη των 1.500,00 ευρώ παραμένει ως έχει.

4. Τέλος από 1/1/2014 αλλάζουν τα πρόστιμα και ο τρόπος υπολογισμού τους στο σύνολό τους σε σχέση με αυτά που ίσχυαν στο παρελθόν. Τα πρόστιμα πλέον είναι δυσβάσταχτα και εξοντωτικά. Για το λόγο αυτό οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι σύννομες στο σύνολο της λειτουργίας τους και εμπρόθεσμες στο σύνολο των υποχρεώσεων τους. Αναλυτική ενημέρωση για τα πρόστιμα, έχουμε κάνει με προγενέστερο άρθρο μας.
Δεν ισχύει ακόμα αλλά αναμένεται άμεσα η εγκύκλιος που θα οριοθετεί τον τρόπο και την ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ, η υποχρέωση των επιχειρήσεων για κατάθεση συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών, ανά μήνα, για το σύνολο των παραστατικών εσόδων και εξόδων, χωρίς δηλαδή να ισχύει το όριο των 300,00 ευρώ. Εφόσον ισχύσει κάτι τέτοιο (οι έως σήμερα ανακοινώσεις κάνουν λόγο για έναρξη της υποχρέωσης από τον Ιανουάριο του 2014 και εφεξής) , θα δημιουργήσει επιπλέον λογιστικές υποχρεώσεις και εργασίες στις επιχειρήσεις.
Με την δημοσίευση της σχετικής εγκυκλίου θα σας κάνουμε άμεση ενημέρωση.

www.texnologistiki.com

Leave a Reply