Νέο ηλεκτρικό ποδήλατο από την KIA | Yπόσχεται αυτονομία έως και 40km.

Η KIA Motors έκανε ένα ακόμη βήμα εμπρός στον τομέα των φιλικών προς το περιβάλλον «μελλοντικών μέσων μετακίνησης», παρουσιάζοντας στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης δύο πρωτότυπα ηλεκτρικά ποδήλατα μηδενικών εκπομπών ρύπων.

 newego_LARGE_t_77761_257025

Αποδεικνύοντας με ένα πραγματικά καινοτόμο τρόπο το μότο της «The Power to Surprise» (H Δύναμη που εκπλήσσει), το νέο KEB (KIA Electric Bicycle ) είναι ένα pedelec ηλεκτρικό ποδήλατο (και στις δύο εκδόσεις City και MTB), το οποίο υπόσχεται «ζωντανή» απόδοση από τον ισχυρό ηλεκτροκινητήρα του, ενσωματώνοντας παράλληλα μία σειρά από τεχνικές καινοτομίες στο σχεδιασμό και την κατασκευή του.

Η πίσω κίνηση του ηλεκτρικού ποδηλάτου της KIA προωθείται από έναν ηλεκτρικό κινητήρα ισχύος 250 Watt που παράγει 45 Nm ροπής και τροφοδοτείται από μια μπαταρία 36 volt, 10 amp πολυμερών λιθίου – ιόντων που αποσπάται εύκολα για την επαναφόρτιση. Το μοντέλο πόλης έχει αυτονομία για περίπου 40 km με μία μόνο φόρτιση, ενώ η επαναφόρτισή του διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες.

Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από το Venture Business Development Team της KIA στο Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης στο Namyang της Κορέας, το ηλεκτρικό ποδήλατο της KIA διαθέτει ένα καινοτόμο ενιαίο πλαίσιο που μοιάζει με πλαίσιο από ανθρακονήματα, αλλά παράγεται από μία προηγμένη τεχνολογία μηχανικής ένωσης μετάλλων (metal stamping technology) και μία ρομποτική αυτοματοποιημένη διαδικασία συγκόλλησης – αποτέλεσμα του ελέγχου ποιότητας των προτύπων της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η προηγμένη τεχνολογία μηχανικής ένωσης μετάλλων (metal stamping technology) είναι μια νέα μέθοδος παραγωγής που αναπτύχθηκε ειδικά στο Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης στο Namyang, για την κατασκευή του πλαισίου του ηλεκτρικού ποδηλάτου της KIA. Αφού πρεσσαριστεί το μεταλλικό φύλλο κάθε πλευράς του πλαισίου, το πλαίσιο υφίσταται μία ρομποτική αυτοματοποιημένη διαδικασία συγκόλλησης η οποία διασφαλίζει την ομοιόμορφη ποιότητα. Σε αυτό διαφέρει το πλαίσιο ενός συμβατικού ποδηλάτου, το οποίο συχνά κατασκευάζεται με υδρομορφοποίηση, αυξάνοντας την πολυπλοκότητα και το κόστος της παραγωγής.

Χρησιμοποιώντας αυτές τις μεθόδους παραγωγής η KIA είχε μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας στο σχεδιασμό, όπως επίσης και περισσότερες επιλογές χρησιμοποίησης μετάλλων, που επιτρέπουν στο πλαίσιο να είναι από αλουμίνιο, από ατσάλι υψηλής αντοχής και από ανοξείδωτο ατσάλι.

newego_LARGE_t_77761_257024Και τα δύο μοντέλα City και MTB διαθέτουν το ίδιο σύστημα μετάδοσης και τροφοδοσίας, ζυγίζουν περίπου 20 κιλά στο σύνολο, και έχουν τελική ταχύτητα 25.0 kph (15,5 mph) σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην έκδοση City η μπαταρία είναι προσαρμοσμένη στο πίσω μέρος του ποδηλάτου, διαθέτει ζάντες 28 ιντσών και λασπωτήρες. Η έκδοση MTB διαθέτει ανάρτηση Rock Shock διαδρομής 100mm, μία mid -mounted μπαταρία και ζάντες 26 ιντσών με ελαστικά all- terrain, δημιουργώντας μία σπορ και νεανική εικόνα.

Τα δύο πρωτότυπα μοντέλα της KIA κατασκευάστηκαν χρησιμοποιώντας πλαίσιο, ηλεκτροκινητήρα και μπαταρία που κατασκευάζονται στην Κορέα, ενώ τα φρένα και τα εξαρτήματα εργαλείων είναι από τη Shimano στην Ιαπωνία. Η τελική συναρμολόγηση πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία.

Οι απόψεις του τύπου και του κοινού για το νέο KIA ηλεκτρικό ποδήλατο ενδιαφέρουν πάρα πολύ την KIA Motors Corporation, 70 χρόνια μετά την πρώτη φορά -κατά τη διάρκεια του 1944- που κατασκευάζονται ποδήλατα στην Κορέα.

Leave a Reply