Συνδέστε ασύρματα TV και smartphone

ΠΩΣ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΘΟΝΗ

Συνδέστε ασύρματα TV και smartphone

Εχετε τραβήξει φωτογραφίες ή video από το τελευταίο παιδικό πάρτι που βρεθήκατε και θέλετε να τις δείξετε στους φίλους σας που έχουν έρθει στο σπίτι. Όμως, η οθόνη του smartphone που έχετε χρησιμοποιήσει είναι πολύ μικρή για να μοιραστείτε το περιεχόμενο και το ιδανικό είναι η προβολή του σε μία τηλεόραση. Σε αυτό κάνει την εμφάνισή της ένα νέο ασύρματο πρότυπο, το Miracast, το οποίο επιτρέπει την προβολή του περιεχομένου μίας φορητής συσκευής σε μία τηλεόραση χωρίς να απαιτείται η χρήση καλωδίων!

assets_LARGE_t_942_43751498Το Miracast βασίζεται στην τεχνολογία Wi-Fi Direct, η οποία αν και είναι διαθέσιμη εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια κυρίως στον χώρο των υπολογιστών, δεν είχε γίνει ευρέως αποδεκτή. Η κατάσταση με το Miracast μοιάζει λίγο διαφορετική καθώς οι περισσότεροι κατασκευαστές τηλεοράσεων και οθονών έχουν αρχίσει να το υιοθετούν σε μία ευρεία γκάμα μοντέλων τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν όλες οι τηλεοράσεις με τιμή άνω των 500-600 ευρώ που κυκλοφόρησαν τους τελευταίους μήνες το διαθέτουν.

Υποστήριξη
Παράλληλα, αρχίζουν να το υποστηρίζουν όλο και περισσότερες φορητές συσκευές και ιδίως smartphones και tablets. Σε αυτό τον τομέα, Google και Microsoft έχουν εμπλακεί ενεργά. Στην περίπτωση της Google, η δυνατότητα για ασύρματη σύνδεση μίας φορητής συσκευής με την τηλεόραση υπάρχει στις τελευταίες εκδόσεις του Android (4.2 και έπειτα), ενώ η Microsoft έχει προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση όσον αφορά τα Windows 8.1 και τα επερχόμενα Windows Phone 8.1.

Το αποτέλεσμα είναι πως πρακτικά όλα τα smartphones που απευθύνονται στα υψηλότερα στρώματα της αγοράς το υποστηρίζουν, καθώς πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που ζητούσαν αρκετοί καταναλωτές. Σταδιακά αναμένεται ότι θα δούμε το Miracast στις περισσότερες ψηφιακές συσκευές.

Αξίζει, πάντως, να επισημανθεί ότι ήδη αρκετές εταιρείες περιφερειακών έχουν αρχίσει τη διάθεση USB συσκευών (τα αποκαλούμενα dongles) που «αναβαθμίζουν» μία τηλεόραση όσον αφορά το κομμάτι του Miracast.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως η διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς ουσιαστικά αυτό που απαιτείται είναι ο χρήστης να «ζευγαρώσει» τη φορητή συσκευή του με την τηλεόραση ή την οθόνη του.

Η διαδικασία είναι παρόμοια με εκείνη που ακολουθείται για τη σύνδεση ενός Bluetooth ακουστικού ή ηχείου, οπότε για ένα σημαντικό μέρος των καταναλωτών είναι κάτι που έχουν πλέον συνηθίσει. Το αποτέλεσμα είναι ο χρήστης να βλέπει στην τηλεόραση ότι βλέπει και στην οθόνη της συσκευής του.

Χρήση
Πέραν της προβολής video και περιεχομένου απευθείας από το smartphone στην τηλεόραση, το Miracast μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους τομείς. Για παράδειγμα, στον χώρο των παιχνιδιών. Όλο και περισσότεροι καταναλωτές αρέσκονται μεν να παίζουν παιχνίδια στο smartphone ή στο tablet τους αλλά θα προτιμούσαν να έχουν μία μεγαλύτερη οθόνη. Ενα άλλο παράδειγμα έχει σχέση με τη χρήση ενός tablet για επαγγελματικές εφαρμογές, όπου και πάλι οι χρήστες ζητούν μία μεγαλύτερη οθόνη προκειμένου να είναι πιο ευκρινές το περιεχόμενο.

Άλλες τεχνολογίες
Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι το Miracast έχει ανταγωνιστές. Όπως είναι το AirPlay της Apple, που ουσιαστικά προσφέρει το ίδιο πράγμα. Μόνο που λειτουργεί αποκλειστικά σε συσκευές της Apple.

Και αν θέλει κάποιος να προβάλει περιεχόμενο από ένα iPhone ή iPad στην τηλεόρασή του θα πρέπει στην τελευταία να είναι συνδεδεμένο ένα Apple TV.

Επιπλέον και η Google έχει παρουσιάσει το Chromecast που κινείται προς την ίδια κατεύθυνση. Αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι πολλοί οι κατασκευαστές που υποστηρίζουν το Chrome-cast. Και αυτός είναι ο τομέας όπου το προβάδισμα που έχει αποκτήσει το Miracast αποτελεί το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του.

Του Δημήτρη Μαλλά

από την Ημερησία

Leave a Reply