Apple i car ?

Ένα δημοσίευμα της έγκριτης ιστοσελίδας Wall Street Journal που επικαλείται “αξιόπιστες πηγές” αναφέρει ότι η Apple σκοπεύει να εισέλθει στην αναπτυσσόμενη αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων και μάλιστα να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία της Tesla Motors του Έλον Μασκ.

icar2Σύμφωνα με το δημοσίευμα υλοποιείται ήδη το σχέδιο με την κωδική ονομασία Titan στο οποίο εργάζονται περίπου χίλια άτομα με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Apple, Στηβ Ζεντέσκι, έναν πρώην μηχανικό της Ford, ο οποίος συμμετείχε στις ομάδες που ανέπτυξαν το iPod και το iPhone και τον Γιόχαν Γιούνγκβιρτ, τον υπεύθυνο του τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης της Mercedes Benz προτού προσληφθεί από τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό.

Η είδηση για την είσοδο της Apple στην ηλεκτροκίνηση στοιχειοθετείται και από τον ανεπίσημο “πόλεμο” υφαρπαγής ταλέντων που εξελίσσεται μεταξύ της Apple και της Tesla με την κάθε εταιρεία να προσφέρει μισθούς και μπόνους εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων σε στελέχη της άλλης.

Βεβαίως, η Apple θα μπορούσε να αξιοποιήσει στελέχη της Tesla σε έργα που δεν έχουν καμμία σχέση με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ωστόσο, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σταδιακά μοιάζουν ολοένα και περισσότερο με υπολογιστές ή “έξυπνες” μηχανές: πλέον βασίζονται λιγότερο στα μηχανικά τους εξαρτήματα, όπως οι βαλβίδες, τα πιστόνια και οι στροφαλοφόροι άξονες και περισσότερο στα λογισμικά, τις ψηφιακές πλατφόρμες χειρισμού και τις μπαταρίες.

Σε έναν κόσμο όπου τα αυτοκίνητα θα μετατρέπονται σε γιγάντιες μπαταρίες με ηλεκτρικές μηχανές, η διαφοροποίηση των προϊόντων θα αφορά περισσότερο στον σχεδιασμό και τα λογισμικά. Πόσω μάλλον όταν το επόμενο τεχνολογικό βήμα είναι η ανάπτυξη εξολοκλήρου αυτόνομων οχημάτων που θα κινούνται στους δρόμους χωρίς οδηγό.

Οι φήμες “φούντωσαν” όταν δημοσιοποιήθηκαν οι επαφές της Apple με κατασκευαστές που φιλοξενούν την παραγωγή μοντέλων μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως η αυστριακή Magna Steyr και η κυκλοφορία μίνι βαν στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο και άλλων αμερικανικών πόλεων πριν από λίγες ημέρες, με ενσωματωμένη κάμερα στον ουρανό του οχήματος, γεγονός που συνδέθηκε με το σύστημα χαρτογράφησης της εταιρίας.

 

Πηγή :http://www.econews.gr/

Leave a Reply