Μέσα μεταφοράς: Τι αλλάζει σε εισιτήρια, κάρτες – Ενημέρωση μέσω… tablet και κινητού για το πόσο θα καθυστερεί το λεωφορείο!

Νέα… μορφή παίρνουν σταδιακά τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς τα οποία γίνονται πιο φιλικά στον επιβάτη διευκολύνοντας τη χρήση τους με ηλεκτρονικής μορφής εισιτήρια και στάσεις που θα αναγγέλλουν την ακριβή ώρα διέλευσης του επόμενου οχήματος.

Ο ΟΑΣΑ, προκειμένου να εξοικειώσει το κοινό με το ηλεκτρονικό εισιτήριο που θα αντικαταστήσει το χάρτινο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, προωθεί τη μετατροπή της κάρτας απεριορίστων διαδρομών σε μία νέα «μεταβατική» που θα έχει τη μορφή πιστωτικής, ώστε να μειώσει τις ουρές στα εκδοτήρια. Στο ίδιο πλαίσιο ο επιβάτης θα μπορεί να αγοράσει εισιτήριο μόνο με την αποστολή ενός μηνύματος από το κινητό του.

Παράλληλα η λαθρεπιβίβαση θα καταπολεμηθεί με την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων (τουρνικέ) στις μπροστινές πόρτες των λεωφορείων, διαδικασία που ξεκινά μέσα στον Οκτώβρη και θα επεκταθεί στους σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου.

assets_LARGE_t_942_43852722Τηλεματική
Μετά από τουλάχιστον οκτώ χρόνια εξαγγελιών η τηλεματική σε λεωφορεία αρχίζει να παίρνει «σάρκα και οστά» ξεκινώντας με τη γραμμή 224 που συνδέει, μέσω κέντρου, την Καισαριανή με τα δικαστήρια.

Η πιλοτική εφαρμογή ξεκίνησε ήδη στη γραμμή, ενώ έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι δέκα πρώτες «έξυπνες» στάσεις του συγκεκριμένου δρομολόγιου.

Οι επιβάτες θα ενημερώνονται για τον ακριβή χρόνο διέλευσης των οχημάτων από τις οθόνες που θα είναι τοποθετημένες τόσο στις στάσεις όσο και στα λεωφορεία. Μέσα στο επόμενο διάστημα προγραμματίζεται και η ενημέρωση των επιβατών από το κινητό τηλέφωνο ή το tablet μέσω μιας εφαρμογής από την οποία θα μπορούν να ελέγχουν την πορεία του λεωφορείου. Μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα έχουν ολοκληρωθεί περίπου 100 τηλεματικές στάσεις. Το σύστημα αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως από τον Ιανουάριο του 2016 και συνολικά θα περιλαμβάνει:

1. Εγκατάσταση εξοπλισμού σε 1.750 λεωφορεία και 250 τρόλεϊ.

2. Εγκατάσταση 1.000 «έξυπνων» στάσεων για την παρακολούθηση του συγκοινωνιακού έργου σε πραγματικό χρόνο και την πληροφόρηση του επιβατικού κοινού για την εκτέλεση των δρομολογίων.

3. Κέντρο Διαχείρισης Συστήματος,

4. Κέντρα Εποπτείας Οχημάτων και

5. Κέντρο Εποπτείας Συγκοινωνιών Αθηνών.

Με την τηλεματική εκτιμάται ότι θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής στις στάσεις αλλά και ο συνολικός χρόνος των μετακινήσεων και θα υπάρξει δυνατότητα για ενημέρωση μέσω κινητού τηλεφώνου και Διαδικτύου.

Τρόποι… πληρωμής
Στη μετατροπή της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών σε ηλεκτρονική αναμένεται να έχει προχωρήσει, ίσως και μέχρι τα Χριστούγεννα, η διοίκηση των «Συγκοινωνιών Αθηνών». Η κάρτα θα μοιάζει με πιστωτική, θα φέρει τη φωτογραφία και θα αναγράφει το ονοματεπώνυμο του χρήστη, ενώ το ρόλο του κουπονιού θα παίζει ένας κωδικός (bar code). «Θέλαμε κάτι ενδιάμεσο μέχρι τη λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στο τέλος του 2016 και αναζητούμε την καλύτερη λύση ώστε οι επιβάτες να μην περιμένουν στις ουρές στα εκδοτήρια για την ανανέωση της κάρτας» είπε μιλώντας στην «Η» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ κ. Γ, Δημητριάδης.

Η νέα κάρτα θα είναι μηνιαία ή ετήσια και εξετάζεται ο τρόπος ώστε να δίνει τη δυνατότητα για πρώτη φορά στον χρήστη της να αγοράσει την κάρτα οποιαδήποτε μέρα του μήνα, με την ισχύ της να λήγει σε ένα μήνα από την αγορά. Συγκεκριμένα αν ο επιβάτης αγοράσει τη νέα κάρτα στις 17 Ιανουαρίου η ισχύς της θα είναι μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου οπότε και θα πρέπει να γίνει ανανέωση της χρέωσης. Οι τρόποι πληρωμής της νέας κάρτας θα γίνεται είτε μέσω μετρητών ή πιστωτικής κάρτας είτε ακόμα και μέσα από το κινητό τηλέφωνο ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή με την ανάγνωση του bar code και την αυτόματη χρέωση τραπεζικού λογαριασμού μέσω του e – baking.

Ο έλεγχος θα γίνεται με ειδικά μηχανήματα που θα συνδέονται στο κεντρικό σύστημα των Συγκοινωνιών Αθηνών και θα φαίνεται η ημερομηνία μέχρι την οποία θα είναι σε ισχύ η κάρτα. Παράλληλα μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν εισαχθεί και νέοι τρόποι αγοράς εισιτηρίων. Αρχικά θα υιοθετηθεί το σύστημα θερμικής (e-voucher) σε περίπου 5.000 σημεία πώλησης (περίπτερα κ.λπ.) καθώς και η αγορά εισιτηρίου μέσω κινητού τηλεφώνου (mobile ticketing). Με την υπηρεσία αυτή ο χρήστης με την αποστολή ενός μηνύματος σε συγκεκριμένο αριθμό θα μπορεί να χρεωθεί για την αγορά ενός εισιτηρίου το οποίο μπορεί να είναι είτε ολόκληρο είτε μειωμένο και θα δέχεται ένα μήνυμα με το οποίο και θα έχει πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η μείωση του κόστους
Μεγάλη απήχηση είχε τον Σεπτέμβριο η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών στη μειωμένη τιμή των 30 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες σημειώθηκε αύξηση 20% στις πωλήσεις με τις κάρτες να φτάνουν τις 50.000, ενώ υπήρξε και αύξηση 30% στα έσοδα του Ομίλου. Στο γεγονός αυτό οδήγησε και το γεγονός ότι εισήχθη και νέος τρόπος πληρωμής των ετήσιων καρτών που εκδόθηκαν και θα έχουν ισχύ μέχρι το Σεπτέμβριο του 2015 με κόστος 320 ευρώ και οι οποίες μπορούν πλέον να πληρώνονται με πιστωτική κάρτα και μάλιστα με 6 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Παράλληλα ο ΟΑΣΑ αποφάσισε σε περιπτώσεις μαζικών πωλήσεων να προχωρεί σε εκπτώσεις 15% μειώνοντας το καθημερινό κόστος μετακίνησης για τους αποδέκτες σε περίπου 0,75 λεπτά τη μέρα.

ΓΡΑΜΜΕΣ ΗΠΙΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
Πιλοτική τοποθέτηση τουρνικέ

Μέσα στο Οκτώβριο θα εμφανιστούν στην Αττική και τα πρώτα λεωφορεία που θα έχουν τοποθετηθεί τουρνικέ στην μπροστινή τους πόρτα. Αρχικά θα τοποθετηθούν σε γραμμές σχετικά ήπιας κίνησης, προκειμένου να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα και η λειτουργικότητά τους ώστε να αποφασιστεί εάν θα τοποθετηθούν και σε οχήματα γραμμών υψηλής ζήτησης. Ηδη το σύστημα λειτουργεί πιλοτικά σε τρεις γραμμές στις οποίες η λαθρεπιβίβαση έχει σχεδόν εξαλειφθεί, καθώς ο μοναδικός τρόπος εισόδου στο λεωφορείο είναι η μπροστινή πόρτα και γίνεται είτε με την ακύρωση του εισιτηρίου που ανοίγει το κιγκλίδωμα είτε με την επίδειξη της κάρτας απεριορίστων διαδρομών στον οδηγό ο οποίος με τη σειρά του ανοίγει το σύστημα εισόδου.

Η προμήθεια των σχετικών συστημάτων θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο και σταδιακά θα ξεκινήσει η τοποθέτηση η οποία, σύμφωνα με στελέχη των Συγκοινωνιών Αθηνών, είναι πολύ απλή και όχι χρονοβόρα διαδικασία. Από τις αρχές της επόμενης χρονιάς μάλιστα αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη φάση της μελέτης του δικτύου των οδικών μέσων κατά τη διάρκεια της οποίας θα ελεγχθεί κάθε γραμμή ξεχωριστά, ώστε να αποφασιστούν ενδεχόμενες αλλαγές.

Μπάρες στο μετρό
Στο τέλος του 2016 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το έργο της εγκατάστασης μπαρών στο σύστημα του Μετρό (σε όλες τις γραμμές) και η λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που θα καταργήσει το σημερινό χάρτινο. Οι επιβάτες θα μπορούν να γεμίζουν την κάρτα τους ακόμα και από το κινητό τους διευκολύνοντας την επιβίβαση ακόμα και αν βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε εκδοτήρια ή σημεία πώλησης εισιτηρίων.

Αποψη
Γρηγόρης Δημητριάδης
Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ

«Το στοίχημα είναι να κάνουμε δημόσια μέσα που θα λειτουργούν εύρυθμα προς όφελος του επιβάτη. Ο Όμιλος ΟΑΣΑ, Συγκοινωνίες Αθηνών πλέον, αλλάζει σελίδα και αλλάζει προς όφελος όλων των ανθρώπων που κινούνται στην πόλη και των κατοίκων και των τουριστών. Αναβαθμίζουμε τις αστικές συγκοινωνίες και θέλουμε να τις κάνουμε πρώτη επιλογή μετακίνησης στοχεύοντας κυρίως στους νέους, και όχι μόνο. Στόχος μας να δημιουργήσουμε ένα φορέα που δεν θα συμβάλει απλά, αλλά θα πρωταγωνιστεί στην αστική κινητικότητα, όχι μόνο με μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και με ποδήλατα ή άλλα μέσα».

Πηγή : Ημερησία

Μαρία Μόσχου

Leave a Reply